• Dag-til-dag levering
  • Bredt sortiment
  • Konkurrencedygtige priser
  • Mere end 40.000 industriprodukter
Choose language

Hydraulik kontra pneumatik

Både hydraulik og pneumatik bruges til at sende kraft fra et sted til et andet.

Man kan altså vha. hydraulik og pneumatik aktivere et sted og udøve mekanisk bevægelse et andet sted.

Et par eksempler kunne være, at man trykker på en knap og grabben på en traktor løfter sig. Eller trykker på en knap og trykluftsliberen roterer.

I nogle tilfælde kan der være ganske stor afstand mellem aktivering og stedet, hvor aktionen foregår. Så overfører slanger kraftmediet fra det ene sted til det andet. Uanset afstand er både hydraulik og pneumatik afhængige af tætte forbindelser hele vejen for at kunne fungere. En læk kan forhindre at systemet virker.


Hvad er forskellen på hydraulik og pneumatik?
Den store forskel ligger i mediet. Helt simpelt bruger hydrauliske systemer olie, vand eller en anden væske til at producere mekanisk arbejde. Ved pneumatiske systemer, anvendes der trykluft, kvælstof eller en anden gas.  

Pneumatik bruges oftest til lette værktøjer, mens hydraulik typisk er til de noget tungere dele. Det skyldes, at luft er "hurtigt" men ikke "stærkt", mens olie er "langsomt" men til gengæld "stærkt".

Forskellen ligger i, at olie ikke kan presses sammen og derfor overfører trykket direkte uanset modstand. Modsat luft, der komprimeres mere og mere ved stigende modstand.


Så mens pneumatik giver et let og mobilt tryk, giver hydraulik et noget langsommere tryk, som til gengæld er meget pålideligt.

Hydrauliske systemer bruger en større mængde pres i forhold til pneumatiske applikationer. I pneumatik, er kun 80 til 100 psi (pounds per square inch) af tryk, der anvendes til dets industrielle anvendelser. Hydraulisk-baserede applikationer bruger ofte pres, der spænder fra 1.000-5.000 psi. Ikke desto mindre, andre mere avancerede hydrauliske systemer, bruger tryk på op til 10.000 psi. På grund af dette høje effektbehov, bruger især hydrauliske systemer større komponenter, mens pneumatiske systemer bruger mindre i de fleste applikationer.  

Således bliver det klart, hvorfor pneumatik bruges på små maskiner (trykluftsliberen) og til små installationer, hvorimod hydraulik sidder på de helt store maskiner, hvor man virkelig flytter tunge ting, f.eks. på store entreprenørmaskiner (traktoren).

Om ROYKON

Vores kunder betyder alt. Det er dem, vi lever af, så kundepleje er utrolig vigtig.

De følgende punkter er vores retningslinier for kundepleje:

Vores kunder skal betjenes med høflighed og respekt.

Når vi modtager en ordre fra en kunde, skal varerne sendes samme dag. Hvis dette ikke er muligt, skal kunden informeres herom.

Er der varer, som er i restordre, informerer vi kunden samme dag og skriver det på fakturaen/følgesedlen. Fragtomkostningerne faktureres aldrig, når vi sender restordrer.

Navervej 8
DK-7000 Fredericia
CVR: DK 17 82 28 37
Tlf.: +45 75 945 955
post@roykon.dk