• Dag-til-dag levering
  • Bredt sortiment
  • Konkurrencedygtige priser
  • Mere end 40.000 industriprodukter
Choose language

STÅL

Jern forefindes i store mængder i jordoverfladen. Jern er et af de hyppigst forekommende materialer i jordskorpen med en mængde på omkring 5-6 %. Med et forbrug på 1 til 2 mia. ton årligt hvoraf halvdelen er skrotbaseret, er der næppe risiko for at menneskeheden løber tør for stål heller ikke i fremtiden.

Ved at fjerne oxider fra jernmalm med kul og koks får man et renere, stærkere, mere holdbart og letbearbejdeligt materiale; - det vi kalder stål. Det bruges i byggeri og mange andre anvendelser på grund af dens høje trækstyrke og lave pris. Ståls grundmetal jern kan antage to forskellige krystalstrukturer; kubisk rumcentreret og kubisk fladecentreret, alt efter dets temperatur. Kulstof og andre grundstoffer hærder jernet, så man undgår de forskydninger, der ellers let kan ske i jern-atomernes krystalstruktur.

Fordele og ulemper
Fordelen ved stål er, at det er billigt og har en lang levetid. Stål er miljøvenligt, da det er 100% genanvendeligt og genbrugeligt. Stålets magnetiske egenskaber gør det særdeles velegnet til genanvendelse, da det nemt og effektivt kan separeres fra andet materiale og affald, og er samtidig fri for phthalater og BPA-toksiner.

Ulempen ved stål er, at det er et tungt materiale, som let kan ruste.

Legeret stål

Der er mange gode grunde til at legere jern. Jern, der legeres, får ændrede kemiske, fysiske og mekaniske egenskaber. Selv små mængder kulstof ændrer på afgørende måde jernets struktur og hårdhed. F.eks. har jern med 0,2-0,3 % fosfor bedre korrosionsbestandighed end rent jern. Andre grundstoffer som nikkel, chrom og mangan må normalt tilsættes i noget større mængder for at skabe nye ståltyper.

Ulegeret jern og stål mister sejheden i kulde. Under den såkaldte omslagstemperatur er stål ret skørt og tåler dårligt slagagtige påvirkninger. Ved legering med især nikkel opnås sejere stål. Af stål med 9 % nikkel kan således konstrueres beholdere, der tåler −160 °C.

I kategorien højt legerede med mere end 5 % legeringselementer findes alle rustfri stål og de fleste værktøjsstål. Generelt kan man sige, at jo højere legeret stålet er, des vanskeligere er det at svejse.
Om ROYKON

Vores kunder betyder alt. Det er dem, vi lever af, så kundepleje er utrolig vigtig.

De følgende punkter er vores retningslinier for kundepleje:

Vores kunder skal betjenes med høflighed og respekt.

Når vi modtager en ordre fra en kunde, skal varerne sendes samme dag. Hvis dette ikke er muligt, skal kunden informeres herom.

Er der varer, som er i restordre, informerer vi kunden samme dag og skriver det på fakturaen/følgesedlen. Fragtomkostningerne faktureres aldrig, når vi sender restordrer.

Navervej 8
DK-7000 Fredericia
CVR: DK 17 82 28 37
Tlf.: +45 75 945 955
post@roykon.dk